uto11202018

Azurirano09:27:09 PM

Font Size

Profile

Direction

Menu Style

Cpanel
Back Vi ste ovde: Naslovna Info Vesti Škola Masljenice

Masljenice

Masljenice

Veliki ruski praznik, Masljenice, kojim se obeležava kraj zime i dolazak proleća, obeležen je danas i u Nišu. Učenici Gimnazije „9. maj“, predvođeni svojom profesorkom ruskog jezika Natašom Janketić priredili su pravu rusku zabavu svojim drugovima i nastavnicima, a po drevnoj ruskoj tradiciji, nisu izostale ni čuvene palačinke.

 

Srbi ove nedelje slave Belu nedelju, poslednjih sedam dana pred početak Uskršnjeg posta, koji se u nedelju završavaju Pokladama. Isti praznik u Rusiji se naziva Masljenice .

Masljenica je narodni praznik u kome su pomešani paganski i hrišćanski običaji, njegovim proslavljanjem i spaljivanjem strašila ispraća se zima i dočekuje proleće. To je i bio povod za veliku rusku priredbu u niškoj gimnaziji.

Jedan od simbola Masljenica su i palačinke, kao simbol Sunca i one se pripremaju na mnogo načina čitavih nedelju dana, a meso se ne jede, pa je Masljenica poznata i kao nedelja bez mesa. I taj običaj su učenici „9. maja“ ispoštovali, pa su se i đaci i nastavnici čitavog dana gostili omiljenim slatkišima.

Wikipedia

Wikipedia
Slobodna enciklopedija

Biblioteka

Digitalna biblioteka
Digitalna narodna biblioteka Srbije

Obrazovni sajtovi

Obrazovni sajtovi
Obrazovni sajtovi na srpskom jeziku

Educational websites

Educational websites
Obrazovni sajtovi na engleskom jeziku

Google earth »

Google earth
Google earth online
 

E-učenje

Elektronsko učenjee-learning

E-učenje je korištenje multimedije i Interneta u svrhu poboljšanja kvaliteta učenja omogućavanjem pristupa udaljenim izvorima i uslugama i omogućavanjem saradnje i komunikacije i na daljinu